Evde Özel Eğitim Modeli

dka-evde-ozel-egitim

Evde Özel Eğitim Modeli Nedir?

Bireyin eğitim-öğretim kurumlarının yanı sıra
Diğer yaşam alanlarında,
vakit geçirdiği mekanlarda,
evde, kreşte ve park gibi oyun alanlarda
doğal  olarak ve yaşamın içinde eğitim-öğretim süreçlerinin devam ettirilmesidir.

Programın amacı

Çocuklar eğitim ve terapi merkezlerinin dışında eğitim-öğretim süreci profesyonel şekilde devam ettirilemez. Aile ne kadar bilinçli olsa da eğitim kurumlarında ki uzman kadar etkili bir eğitim uygulayamaz. Programın ana hedefi anne baba diğer aile fertlerine çocukla profesyonel çalışma disiplini kazandırmaktır. Uzmanlarımız aile fertlerine becerilerin nasıl öğretilmesi gerektiği, davranış modelleri ve yaşamın içinde öğretim modelleri hakkında bire bir destekte bulunmaktadırlar.

Programın işleyişi nasıldır.

1-) Öncelikle birey  Özel eğitim uzmanı, dil ve konuşma terapisti ,çocuk gelişimcimiz ve diğer uzmanlarımız tarafından detaylıca değerlendirilir.
2-) Bireyi bilişsel, dil konuşma, motor beceriler ve sosyal alanlarda seviyesi tespit edilir.
3-) Daha sonra aile fertleriyle hem fikir olunduktan sonra bireyin programı; eğitim kurumu dışındaki ortamlarda başta evde olmak üzere  uygulanmaya başlanır.
4-) Bireyin eğitim gördüğü diğer eğitim kurumları ile  bireyin plan programı paylaşılır. Bu kurumlarla birlikte çalışmaya özen gösterilir.
5-) Anneye, babaya ve diğer aile fertlerine kendi açılarından çocukla nasıl çalışmaları gerektiği, nasıl davranmaları gerektiği konusunda uygulamalı olarak model olunur.
6-) Bireyin gelişim takipleri uzmanlarımız tarafından detaylıca yapılır ve her ay aileye rapor halinde sunulur.

Kimleri kapsıyor

Özel gereksinimli bireyler, gelişim geriliği olan bireyler, travmalı hastalar

Program süresi

Program ailenin tercihine ve çocuğun ihtiyacına göre haftalık 2-3 ev ziyareti şeklinde değişmektedir. Aylık olarak genel performans ve gelişim takibi tekrar gözden geçirilir. Uygulanan yöntem ve tekniklerin çocuk üzerindeki etkiliği gözden geçirilir. Duruma göre eğitim programında düzenleme yapılır.

Programın Faydası

Anne baba ve diğer aile fertleri bireyin eğitim ve gelişim sürecini bire bir takip eder.
Aile fertleri Uzmanlar kadar olmasa da eğitim öğretim modelleri hakkında bilgi sahibi olur. Ev ve diğer mekanlarda yaşamın içinde doğal süreçte nasıl eğitim öğretim yapabilecekleri hakkında yeterli hale gelirler. Örneğin haftada 1 gün 1 seans dil ve konuşma terapisi alan bir bireyin 6 gün 23 saati evde ve diğer eğitim kurumlarında geçmektedir. Diğer yaşam ve eğitim alanlarında da bireyin almış olduğu haftada 1 gün 1 seanslık terapi genellenemez ve ödev yerine getirilmez ise haftada 1 gün 1  saatlik terapi çok etkili olmayacaktır. Bu nedenle evde özel eğitim uygulaması etkili ve kalıcı bir eğitim öğretim süreci kazandırılır.

Örnek Uygulamamız

Kaan 12 yaşında otizmi olan bir bireydir. Ailenin tek çocuğudur. Anne ev hanımı baba 08.00-17.00 çalışan kamu görevlisi.  Kaan haftada 1 gün toplamda 2 saat bireysel eğitim almakta. Aynı zamanda Meb’ bağlı özel eğitim sınıfına devam etmekte. Uzmanlarımız tarafından Kaan tüm alanlarda gelişim seviyesi belirlendi. Eksiklikleri belirlendi. Akranlarından geri olduğu beceriler tespit edildi.  Bireyin plan programı hazırlandı. Program Kaan’ın diğer gittiği okullara gönderildi.  Kaan’ın diğer okullardaki öğretmenleriyle temas kurularak programa onlarda dahil edildi. Anne ve babaya babaya hangi becerileri nasıl desteklemeleri gerektiği bire bir öğretildi. Ev içinde günlük çalışma planı oluşturuldu. Anne gün içinde baba evde bulunduğu vakitte kendilerine verilen uygulamaları yaptı. Uzmanlarımız haftada 1 gün 2 saat eve giderek ailenin zorlandıkları hedefler konusunda birebir uygulama örnekleri sundu. Aylık olarak Kaan’ın gelişim grafiği detaylıca incelendi. Anne baba diğer uzmanlarla birlikte toplantı düzenlendi. Bireyin gelişim grafiği uzmanlar ve aile tarafından değerlendirildi. 2. ayın plan programı 1. ayın performansı göze alınarak oluşturuldu.

Program Uygulama Merkezi: DKA Eğitim ve Danışmanlık Merkezi
Program Koordinatörü: Özel Eğitim ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Mehmet ONGUN

Program Hakkında Bilgi Almak İçin İletişim Kurabilirsiniz.  İş:0 546 218 6 218

kartal dil terapi

DİL VE KONUŞMA TERAPİ SETİ ÇIKTI
Artikülasyon Bozuklukları- Gecikmiş Konuşma- Oral motor gerilik, Fonolojik Bozukluklar, Dil ve Konuşma Gelişimi Destekleyici
Etkili ve Pratik Dil ve Konuşma Terapi Seti Çıktı

dil terapi seti

SEMİNERLERİMİZ

basliksiz1 ankara1

Bir Cevap Yazın