İstanbul Dil ve Konuşma Terapi Merkezi

ÜCRETSİZ DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ – ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
Dil Konuşma Algı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi DKA Eğitim

Yakacık Çarşı Mahallesi Gülşen Sokak 11-1 Yüce belde Sitesi
Kartal – İSTANBUL
dkadanismanlik@gmail.com
0 216 309 99 91
0 546 218 6 218

Mail: dkadanismanlik@gmail.com

Dil ve Konuşma Terapi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle unutulmaması gerekir ki bazı konuşma problemleri haftada 1-2 seansla çözülemeyebilir.
Aileler bu durumda evde, okulda ve günlük yaşam içerisinde bireyin dil ve konuşma terapi sürecine destekte bulunmalıdırlar.
Dil terapistinden destek alınmalıdır.

Bireyde uzun yıllar  artikülasyon ve fonolojik bozukluk olması durumunda düzeltilmesi haftada 1-2 seansla mümkün olmamaktadır.  Alışkanlık haline gelmiş bir konuşmanın düzeltilmesi için sıkı bir çalışma programı gerekmektedir. Dil ve konuşma terapistinizden yardım alarak günlük yaşam içinde terapi sürecine nasıl destek olabileceğiniz hakkında bilgi almanız gerekmektedir.

Hiç bir terapistin elinde sihirli değnek bulunmamaktadır. Dil ve konuşma bozukluklarının düzeltilmesi zaman alabilmektedir. Bu nedenle terapi sürecine bireyin diğer öğretmenleri ve aile fertleri de dahil edilmelidir ki süreç kısala bilsin.

Ayrıca bireyin sağlık problemlerinin en aza indirilmesi terapi sürecini kısaltmaktadır. Bireyin işitme, kbb, ortodonti muayenelerinin yapılmış olması konuşmasına engel olabilecek ciddi problemlerin en aza indirilmesi gerekmektedir. Bu şu demek değildir. Çocuğumuzda anatomik fizyolojik bir problem var tedavisi uzun zaman alacak terapi alamayacak mıyım. Hayır sağlık sorunlarının çözümü süreciyle dil ve konuşma terapi süreci birlikte yürütülebilir. Çünkü Dil ve konuşma terapisinde zaman kaybı ciddi bir problemdir.

Dil ve konuşma terapisi alan çocukların bazı durumlarda özel eğitim ve psikolojik destek de alması gerekmektedir.  Bireyin konuşma problemi nedeniyle sosyal ve psikolojik sorunlar yaşaması durumunda deneyimli bir psikologdan destek alması gerekmektedir. Bireyin konuşma probleminin hızlı bir şekilde düzelmesine engel olan algı, dikkat, motor ve diğer bilişsel alanlarda problem olması durumunda özel eğitim ve çocuk gelişim uzmanlarından profesyonel destek alınmalıdır.

Unutulmamalıdır ki problem ne olursa olsun interdisipliner (birlikte) yaklaşımla terapi süreci kısalmaktadır.

Çocuğunuzun yada öğrencinizin Dil ve konuşma seanslarının video kayıtlarını almanız önerilmektedir. Bu hem daha sonra neler yapılacağı konusunda hemde bireyin gelişim takibi açısında önemlidir.

Dil ve konuşma terapisti başta olmak üzere bireyin eğitim aldığı diğer uzmanların iletişim kurması için bir İletişim defterine ihtiyacınız vardır. Ödev defteri ile karıştırılmamalıdır.

Dil ve konuşma problemleri arkasında ciddi sorunlar yaşatabilecek bir problemdir.  Erken teşhis ve terapisi çok önemlidir. Dil ve konuşma problemi arkasında bir çok problem taşıyan vagonları çeke bilmektedir. Sosyal, psikolojik, akademik… problemler.
Bu nedenle problemin çözülmesi için doğru yol alınması gerekmektedir.

Öğrenci yada çocuğunuzun terapi seanslarına girmeniz çocuğunuzun performansını etkilemiyor ise terapilere sizinde girmeniz, kapıdan izlemeniz yada kameradan izlemeniz önerilmektedir.  Mümkünse terapistinizden izin alarak terapist kontrolünde bazı çalışmaları da yaptırmanız önemlidir.  Sizin terapi sürecinde aktif olmanız önemlidir. Çünkü birey haftada 1 saat terapi alıyor ise 6 gün 23 saat çocuğunuz sizinle beraberdir. Bu nedenle sizinde bazı temel çalışma metotlarını bilmeniz gerekmektedir.

Özel Eğitim ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı
Mehmet ONGUN

Bir Cevap Yazın